Hoe ontstaan spataderen?                                                           

Aderen (venen) voeren het bloed terug van de benen richting het hart. Bij mensen met spataderen is deze bloedafvoer verstoord en kan het bloed gedeeltelijk terugstromen, waardoor de aderen gaan uitzetten en er stuwing optreedt. Het gevolg hiervan is een verhoogde bloeddruk in de aderen, oftewel: veneuze hypertensie. De overdag geproduceerde afvalstoffen worden onvoldoende afgevoerd, waardoor hinderlijke klachten kunnen optreden zoals krampen, jeuk en vermoeide of rusteloze benen.

Wat zijn de oorzaken van spataderen?  

Spataderen ontstaan sneller bij mensen met staande beroepen. Ook hebben vrouwen veel vaker spataderen dan mannen; dit komt bijvoorbeeld door hormonale schommelingen en zwangerschap. Daarnaast kunnen spataderen ontstaan door erfelijke aanleg en trombose.

De behandeling:

De behandeling, sclerocompressietherapie, staat in de volksmond bekend als het ‘wegspuiten’ van spataderen. Deze methode is geschikt voor kleine en middelgrote spataderen of als nabehandeling indien er een ingreep heeft plaatsgevonden.

De ingreep is eenvoudig en weinig belastend. Met een klein, dun naaldje wordt een vloeistof (het geneesmiddel Aethoxysklerol) in de spatader gespoten. Vaak zijn er meerdere prikjes nodig om de spatader te behandelen. De vloeistof zorgt ervoor dat de binnenwand van de ader beschadigd raakt. Er komt een soort ontstekingsreactie op gang waardoor de spatader dicht gaat zitten.

Vervolgens wordt de ader dichtgedrukt met een verbandkous. De vele andere aderen in het been nemen de taak van de weggespoten spatader over. Na het inspuiten worden wattenbolletjes aangebracht op de ingespoten plaatsen. Ze worden met hypoallergene papieren pleisters vastgezet.

Behandelingsduur en prijs:
  • Een behandeling duurt 10-15 minuten
  • De prijs van de behandeling is op aanvraag

Drs. R. de Zeeuw:

Drs. R. de Zeeuw is arts-fleboloog die op afspraak de behandeling van dit soort kleine adertjes komt uitvoeren. Vanaf 1996 is hij reeds werkzaam in de flebologie en heeft hier al ruim 15 jaar ervaring mee. Hij is lid van de Benelux Vereniging voor Flebologie en van de Dutch College of Phlebology (DCoP).

Goed om te weten:
  • De verbandkous moet gedurende 3-7 dagen dag en nacht met de watten en pleisters (U kunt dus niet douchen) gedragen worden
  • Na 3-7 dagen verwijdert u voordat u naar bed gaat zelf de watten. Dit kunt u doen door de steunkous omlaag te doen tot aan het laatste wattenbolletje. 
  • Na 5-7 dagen hoeft u de kous niet meer te dragen. 
  • U kunt uw normale dagelijkse bezigheden direct hervatten
  • Na de behandeling mag u autorijden